Εμβολιασμός κατά του Κορωνοϊού για μεταμοσχευμένους μυελού των οστών

Η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο υγείας όσον αφορά τον εμβολιασμό μεταμοσχευμένων μυελού των οστών και αιματολογικού καρκίνου.

Απόσπασμα από την κα. Θεοδωρίδου: “Η δεύτερη είναι τα άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω που σε ένα επίσης σημαντικό βαθμό έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και σήμερα αρχίσαν να εμβολιάζονται όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών. Τι θα ακολουθήσει. Ακολουθούν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας. Επειδή δεν είναι απαραίτητο όλοι να γνωρίζουν ποια είναι τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου θα μου επιτρέψετε να τα αναφέρω όπως έχουν καταγραφεί στην προτεραιοποίηση. Είναι η μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου. Δεύτερη κατηγορία είναι η νεφρική ανεπάρκεια. Δηλαδή άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5. Ακολουθεί η κυστική ίνωση, ξέρουμε ένα συγγενές νόσημα με βαριά πρόγνωση. Ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

Απόσπασμα από τον κ. Θεμιστοκλέους: “Έτσι λοιπόν- και με βάση όσα έχει πει η κυρία Θεοδωρίδου- μέχρι στιγμής, έχουμε δυο μεγάλες κατηγορίες:Η πρώτη κατηγορία αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Είναι τα νοσήματα τα οποία προηγούνται αμέσως μετά, μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 75- 79 και είναι κάθετα, δηλαδή αφορούν όλες τις ηλικίες. Τα νοσήματα αυτά, ενδεικτικά αναφέρω, τα έχει πει ήδη η κυρία Θεοδωρίδου, είναι οι μεταμοσχευμένοι, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση. Άτομα τα οποία υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες την στιγμή αυτή. Κυστική ίνωση. Σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού. Σοβαρή ηπατική νόσο και ανοσοκατασταλμένοι. Σε αυτά τα νοσήματα τα οποία βλέπουμε θα υπάρξει και κατηγοριοποίηση ανάλογα με τις ασθένειες αυτές εντός της ομάδας. Κάποιες ομάδες είναι και μικρές σε αριθμό.Το σύνολο της ομάδας αυτής είναι περίπου στις 270.000. Θα αρχίσει να γίνεται εμβολιασμός τους εντός του Μαρτίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν.”

Πηγή: https://www.moh.gov.gr/…/8449-enhmerwsh-ypoyrgeioy…